Su arıtma tarihi, baktığımızda Antik Yunan ve Sanskritçe yazılarında su arıtma yöntemlerinin tavsiye yazılarına dayanmaktadır. İnsanlar suyun ısı ile arıtabileceklerini keşfetmişler ve suyu arıtmak için kum ve çakıl filtrasyonunda suyu kaynatıp, süzmüşlerdir.
İnsanların su arıtmadaki temel nedeni; içme suyunun tadını daha iyi hale getirebilme isteğiydi. İnsanlar temiz, kirli su ayrımını pek fark edemedi fakat suyun bulanıklığını azaltmaya çalıştıklarını biliyorlardı. Bulanıklığı azaltmaya çalışsalar da suyun içindeki mikroorganizmalar veya kimyasal kirleticiler hakkında çok şey bilmiyorlardı.
Mısırlılar ilk önce M.Ö. 1500 civarında koagülasyon ilkesini keşfettiler. Süspansiyon halinde partikül yerleşimi için kimyasal şablon uygulayarak suyu saflaştırdılar. M.Ö. 500’den sonra, Hipokrat suyun şifa verme gücünü keşfetti ve “Hipokrat Kılıf” adı verilen ilk torba filtresini buldu. Bu sayede kötü tat veya kokulara neden olan tortuları filtreden geçmesi engellendi.
M.Ö. 300-200 yılları arasında Roma, şehirlerin ve sanayi bölgelerinin su ihtiyacını karşılamak için su kemerlerini inşa etmeye başladı. Arşimet ise su vidasını icat etti. Su vidası, suyun daha yüksek bir yere taşınması için kullanıldı ve bu vida şuan birçok modern endüstriyel pompa için temel oluşturmaktadır.
Sir Francis Bacon 1627’de tuzlu sudan tuzu filtrelemek için kum filtrasyonunu kullanmaya çalıştı fakat başarılı olamadı. 1670 yılında iki Hollandalı gözlük yapımcıları taşlama ve gelişmiş büyütme lensleri parlatarak, sudaki mikroorganizmaları gözlemleyen ilk mikroskopu ürettiler.
1700’lü yıllarda yün, sünger ve kömürden yapılmış ev için ilk su filtreleri uygulanmıştır. 1804’te Robert Thom tarafından tasarlanan ilk gerçek belediye su arıtma tesisi İskoçya’da inşa edilmişitr. 1854 yıllarına gelindiğinde su yoluyla kolera salgını yayıldı. Salgının sebebi; kanalizasyon suyunun su pompası kirliliğiydi. Fakat kum filtrelerinin yerleştirildiği bölgelerde salgın daha az görünmüştür. Bu sorunu çözmek için ise suyu arıtmak için klor kullandılar fakat suyun güvenliğini garanti etmek için yeterli olmadığını anladılar.
Su arıtma, Amerika’nın 1890’larda büyük kum filtrelerini yapmaya başlamaları ile moderniteye geçiş sağlamıştır. Büyük kum filtreleri, önce pıhtılaşma ve çöktürme ile suyu arıtmıştır. Su yumuşatması, suyu tuzdan arındırmak için 1903’te icat edildi.
1980 yıllarında araştırmacılar ters osmos sistemleri için ilk membranlar geliştirdi. Kısa süre sonra, su arıtma tesisleri düzenli olarak suyun risk değerlendirmesini yapmaya başladı.
Günümüzde su arıtma cihazları en son teknoloji sistemlerine sahip olup, bulundurduğu filtreleme sistemleri ile suyu en iyi şekilde arıtır, sağlığımızı iyi yönde etkileyecek sağlıklı su sağlamaktadır.